Καλωσορίστε τη σαρακοστή και τη περίοδο της νηστείας με αυτές τις μικρές μπουκίτσες. Πιτάκια με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση με ταχίνι και μέλι. Είναι γευστικά, νηστίσιμα και θρεπτικά. Θα τα λατρέψετε όπως και εγώ. ( Η συνταγή βγάζει γύρω στα 20 ταχινοπιτάκια.)
- Χρόνος Προετοιμασίας45 λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος30 λεπτά
- Συνολικός Χρόνος1 ώρες 15 λεπτά
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για το φύλλο
- 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ extra για το άνοιγμα του φύλλου)
- 1 κ.γ. ξύδι
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 130 ml χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
- 100 γρ. ταχίνι
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. σταφίδες
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη κανέλα και ανακατεύουμε. Κάνουμε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία ελαστική ζύμη.
Σε ένα δεύτερο μπολ, ρίχνουμε το ταχίνι με το μέλι και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να σφίξουν. Τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι να πάνε παντού.
Με έναν πλάστη ανοίγουμε το φύλλο μας όσο λεπτό μπορούμε πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλήσει. Κόβουμε σε ροδέλες τριών δαχτύλων περίπου. Βάζουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση μας σε κάθε κομμάτι φύλλου και γυρνάμε 2 φορές. Με ένα μαχαίρι, κόβουμε το περιττό ζυμάρι. Τη ζύμη που περισσεύει τη ξανανοίγουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
Σε ένα ταψί βάζουμε μία λαδόκολλα και τοποθετούμε τα ταχινοπιτάκια μας. Με ένα πινέλο απλώνουμε λίγο μέλι από πάνω και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα για μισή ώρα.
Θέλω να ρωτήσω στα ταχινοπιτακια αν δεν βάλω σταφίδες καθόλου θα γίνουν; κ κατά το τύλιγμα σε ρολά θα είναι ανοιχτά δεξιά αριστερά;
Φυσικά μπορείτε και χωρίς σταφίδες. Αριστερά και δεξιά πατάμε για να κλείσει η ζύμη.